Ylihintainen ajokortti karkaa nuorilta

Viime aikojen liikennekeskusteluissa on silloin tällöin noussut esiin väite, että ”eiväthän nuoret nykyään edes halua ajaa ajokorttia”.

Väitteellä on sitten perusteltu erilaisia kaupunkirakenteen muutoksia, autoiluun liittyviä ratkaisuja ja niin edelleen.

Entäpä jos kyse onkin siitä, että kaikki nuoret eivät enää pysty hankkimaan ajokorttia. Ajokorttihan maksaa Suomessa hävyttömän paljon.

Jos vanhemmat eivät kykene maksamaan ajokorttia, niin mistä ihmeestä koululainen tai opiskelija tai työtön nuori irrottaa sellaiset 2 000 – 3 000 euroa kortin hankkimiseen

Opetuslupakäytäntöä sentään helpotettiin viimeisessä ajokorttiuudistuksessa ensimmäisen kauhistuksen jälkeen, mutta ei kaikilla vanhemmilla ole mahdollisuutta ryhtyä jälkikasvunsa opettajiksi. Ei ole välttämättä edes autoa.

Keväällä 2014 mietintönsä jättäneen liikenne- ja viestinministeriön työryhmän ehdotuksessa oli oikean suuntaisia ajatuksia eli mietinnössä haettiin mallia, jolla päästäisiin tutkintoperusteisen ajokortin suuntaan. Se tarkoittaa suomeksi kärjistetysti sitä, että harjoittele ja opi missä haluat, kunhan näytät taitosi tutkinnossa. Kun vain saataisiin asian mietinnöstä lakikirjaan asti.

On selvää, että autokoulut eivät pidä tällaisesta tutkintoperusteisesta kehityksestä. Sehän syö bisnestä pahasti. Mutta jos autokoulut haluavat pitää kiinni bisneksestään, niiden pitäisi kyetä luomaan edullisempia opetustapoja. Työryhmän mietinnöstäkin kävi ilmi, että ajokortin korkea hinta johtuu nimenomaan autokoulujen hinnoittettelusta.

Ajokortin ylihinta ja sitä kautta vaikeutunut ajokortin hankinta vaikuttaa yhteiskuntaan, elinkeinoelämään ja nuorten työllistymiseen. Ajokorttia kysytään monissa työhaastatteluissa.

Suomen kaltaisessa maassa ei ikinä päästä newyorkilaiseen urbaanikulttuuriin, jossa taksi tai metro kuljettaa helpommin kuin oma auto. Täällä harvaan asutussa Pohjolassa autoa tarvitaan.

Tietoa kirjoittajasta

Pentti J. Rönkkö

Toimittaja (autot Iltalehti) Kaupunginvaltuutettu (kd), KD-Kerava puheenjohtaja, Uudenmaan KD-piirin puheenjohtaja, Suomen kristillisdemokraattinen puolue puoluehallituksen jäsen. Perhe: neljä aikuista lasta, vaimo Satu ja koira Camu. Asuinpaikka: Kerava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s