Ehdoton EI Helsingin maksutulleille

HSL:n viime syksynä esiin nostama vaatimus tiemaksujen tai tietullien pystyttämisestä Helsingin seudulle elää yhä suurten maailman uutisten varjossa.

HSL:ää yksityisautoilu Helsingin keskustassa häiritsee. Osastonjohtaja Sini Puntanen arveli viime syksynä, että ajoneuvoliikenteen maksut panisivat ihmiset terveesti pohtimaan, että ”mennäänkö jalan, pyörällä vai joukkoliikenteessä”.

No, mikä siinä jos asut vaikkapa Ruoholahdessa tai Töölössä. Äkkiähän sieltä pinkaisee Stockmannille jalankin.

Mutta entäpä jo osoite on Nummelassa, Nurmijärvellä tai vaikka Pornaisissa. Mennäänkö sieltäkin jalan Stockmannille. Kuulostaa aika kornilta.

Ei näistä paikoista ihan viitsi pyörällä lähteä Helsinkiin sompaamaan. Junallakaan ei pääse, kun rata puuttuu. Busseja kulkee silloin tällöin, mutta odotuksineen työmatkalle kertyy pituutta.

Ja jos se työpaikka nyt on Helsingissä, niin sinnehän sitten on mentävä. Kaikilla ei ole varaa ostaa asuntoa työpaikan läheltä pääkaupungista.

Korviini osui äskettäin ihan perusteltu kivahdus siitä, että pitäisikö työssäkäynnistä ruveta maksamaan Helsingille?

Ihan hyvä huomio tämä. Jos maksuja nimittäin ruvettaisiin perimään, niin maksajina olisivat nimenomaan lähinnä työmatkaansa ajavat ulkopaikkakuntalaiset  Keravalta, Vihdistä, Nurmijärveltä, Pornaisista, Sipoosta ja ylipäätään ympäryskunnista.

Eiväthän Helsingin keskustassa asuvat nimittäin nytkään tarvitse tai käytä yksityisautoa liikkumiseensa. Suur-Helsingin alueellakin autoa käytetään lähinnä lasten kuljettamiseen kouluihin tai harrastuksiiin.

HSL.n idean mukaan Helsinkiin tulijoilta kerättävä raha pitäisi kohdistaa nimenomaan pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen kehittämiseen ja katuihin ja urbaanin metropolin kehitämiseen.

Totuus on kuitenkin se, että Helsinki ei ole mikään metropoli. Se on pienen kansakunnan pieni pääkaupunki, jonka ruuhkista suurin osa on tökeröillä liikenneratkaisuilla itse rakennettuja.

Ja koska Helsinki kuitenkin on koko Suomen pääkapunki, niin Helsinki ei voi vain tuijottaa omaan napaansa ja rakentaa kaupunkia keskustassa asuvien pyöräilijöiden ehdoilla.

Pääkaupunkina sen velvollisuus on ottaa vastaan ilman lisämaksua kaikki ne, joilla on tasavallan pääkaupunkiin asiaa.

Tietoa kirjoittajasta

Pentti J. Rönkkö

Toimittaja (autot Iltalehti) Kaupunginvaltuutettu (kd), KD-Kerava puheenjohtaja, Uudenmaan KD-piirin puheenjohtaja, Suomen kristillisdemokraattinen puolue puoluehallituksen jäsen. Perhe: neljä aikuista lasta, vaimo Satu ja koira Camu. Asuinpaikka: Kerava

Yksi ajatus artikkelista “Ehdoton EI Helsingin maksutulleille”

  1. Eikö nämä ongelmat ratkeaisi kunnollisella liityntäpysäköinnillä? Auto voitaisiin ajaa sopivaan paikkaan parkkiin ja jatkaa siitä julkisilla eteenpäin. Keskustaan ei tarvitsisi tällöin mennä autolla.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s