Autoveron lähtölaskenta on alkanut

Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa auto on käytännössä välttämätön liikkumisväline.

Julkinen liikenne kulkee harvakseltaan eikä se kuitenkaan vie perille asti.

Työmatkoihin kuluisi ilman ilman omaa autoa usein kaksinkertainen aika. Kaikki eivät voi olla töissä kotinsa eivätkä radan varressa, eivätkä kaikki voi tai edes halua muuttaa kehäkolmosen sisäpuolelle Helsingistä puhumattakaan.

Auto ostetaan tarpeeseen ja sitä käytetään , vaikka sen käyttäminen ja ylläpitäminen on monelle jo liian kallista.

Uuden auton hankintaveron alennus ei äkkiä ajateltuna mitenkään paranna tilannetta niillä, jotka eivät ole muutenkaan ostamassa uutta autoa. Mutta kyllä se pitkässä juoksussa parantaa.

Käytettyjen auton hintatasokin laskee ja moni pystyy päivittämään vanhan autonsa muutamaa vuotta uudempaan ja usein luotettavampaan ja parempikuntoiseen peliin.

Jos on auton pito ylipäätään kallista, niin vielä kalliimpaa on jatkuvasti rikkoontuvan vanhan auton korjailu. Siinä palaa huomaamatta rahaa sen verran, että siinä olisi kepoisesti ostettu ja ajeltu luotettavammalla autolla.

Totta kai veron alennus lisää kiinnostusta myös uusien autojen ostoon. Jos 30 000 euron ison perheauton saisikin nyt 24 000 euroon, niin kyllähän moni sen ostaisi.

Joku saattaisi ostaa perusautonsa tilalle jopa hieman maukkaamman ja hulppeamman auton ihan huvin vuoksi. Senkin pitäisi olla ihan sallittua.

Se että vuosittain maksettavat verot tavalla tai toisella nousisivat, se vaan ei tunnu yhtä pahalta kuin kova hintalappu auton ikkunassa autokaupan hallissa.

Ja kun kansalta on kysytty mielipidettä autoveron alennuksesta tai poistosta, niin sitä kannattaa vähintään tutkimuksesta riippuen 70 – 90 prosenttia kansalaisista.

Kun kansalaisilta on kysytty, että miten se vuotuinen autovero siten pitäisi ottaa veronmaksajilta – muita valtion kuluja kitkuttamalla, muita veroja nostamalla vai esimerkiksi uudella kilometripohjaisella verollla – niin jokainen ehdotus saa lähes yhtä paljon tukea.

Näennäisen yllättävänä voi pitää sitä, että ns. kilometrivero sai kyselytutkimukseen liki kolmanneksen tue, koska Ollilan työryhmän taannoinen kilometriverohan tyrmättiin kansan suulla.

Kilometriveron suosio selittyy todennäköisesti sillä, että vaikka Ollilan työryhmän satellittipohjainen, Iso Veli – järjestelmä sai vastustusta, niin muulla tavalla toteutettu kilometripohjainen vero saattaisi kelvata kansalle.

Tietoa kirjoittajasta

Pentti J. Rönkkö

Toimittaja (autot Iltalehti) Kaupunginvaltuutettu (kd), KD-Kerava puheenjohtaja, Uudenmaan KD-piirin puheenjohtaja, Suomen kristillisdemokraattinen puolue puoluehallituksen jäsen. Perhe: neljä aikuista lasta, vaimo Satu ja koira Camu. Asuinpaikka: Kerava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s