Rysäytitkö asvalttimonttuun?

Rysäytitkö autolla asvalttimonttuun? Pääsikö paha sana?

Et ole ainoa. Tämä on vanneliikkeiden kulta-aikaa ja osansa saavat korjaamotkin.

Tuolla vaalitoreilla kierrellessäni kuulin vastikään, kuinka itä-Suomessa ajellut tuttavani oli rysäyttänyt etupyöränsä muhkeaan asvalttimonttuun sillä seurauksella, että pyörän ripustukset olivat hajonneet.

Auto vietiin pois hinaamalla. Tässä tapauksessa alueen ELY-keskus oli hyväksynyt korvausanomuksen. Se oli kaverin onni, sillä vain joka neljäs korvausanomus menee läpi.

Usein on käynyt niin, että tien reunaan isketty varoitusmerkki tien huonosta kunnosta on ollut korvauksen saannin esteenä. Autoilijan olisi pitänyt osata varoa monttuja.

Rösöiset tiet eivät ole mikään ihme.

Suomen tiestön korjausvelan suuruus on tällä hetkellä reilut 2 miljardia euroa.

Korjausvelka muodostuu huonokuntoisista ja korjaustarpeessa olevista teistä.

Niistähän meillä jokaisella alkaa olla kokemuksia.

ELY-keskuksiakaan ei oikeastaan voi syyttää asvalttimontuista sikäli, että teiden korjaamiseen tarvittaisiin rahaa. Nyt ennen vaaleja puoluejohtajat tietysti ynnäilevät summia ja lupailevat korjausrahoja, mutta ihmettelen, miksi vasta nyt. Miksi tiet on päästetty tähän kuntoon?

Ei isoja korjaushankkeita tietenkään hetkessä pystyyn polkaista, mutta olisi tämä halvan öljyn ajanjakso jotenkin pitänyt ja pitäisi hyödyntää. Bitumi on nyt halpaa.

Jos teitä ei korjata, niin me kaikki tunnemme sen joka päivä luissamme yhä pahemmin.

Jos tienpitäjille ei anneta rahaa, niin vaihtoehdoiksi jäävät teiden painorajoitukset ja nopeusrajoitukset aivan kuin nopeuksia pitäisi tästäkin vielä pudottaa.

Ensimmäistä kertaa pariin vuosikymmeneen näin Lahden moottoritiellä kehäkolmosen korkeudella nopeusrajoitusmerkin 80 ja sitten 60 varoituskyltillä: kulumisuria.

Eli näin siis satasen rajoitus putoaa 60:een, kun bitumia puuttuu.

Raha on näinä aikoina tiukassa, senhän me tiedämme, mutta tiet on pakko saada kuntoon.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ehdotti 5 sentin bensaveron korotusta. Sillä saataisiin korvausvelkaa kurottua umpeen. Perussuomalaisen Timo Soini olisi ottamassa rahaa Kevan kassasta. Demareiden Antti Rinne on jo kalkuloinut summia hänkin.

Toivottavasti tahtotila jatkuu ja muistetaan vielä vaalien jälkeen. Kuten puheenjohtajien erilaiset mietteet osoittavat, rahaa voidaan ottaa vähän sieltä sun täältä, jos halutaan.

Autoilijan nykyisiä veroja en itse mielelläni lähtisi korottelemaan. Sen sijaan kun tieliikenteestä kerätään sellaiset 7 miljardia verotuloja per vuosi ja noin miljardi rahasta palautuu tiestöön, niin eiköhän sitä voitaisi hieman korvamerkitä tiestön kunnostamiseen. Määräajaksi, kuten verottajalla on tapana sanoa.

(Blogi julkaistu myös Uuden Suomen Puheenvuoro -palstalla)

Tietoa kirjoittajasta

Pentti J. Rönkkö

Toimittaja (autot Iltalehti) Kaupunginvaltuutettu (kd), KD-Kerava puheenjohtaja, Uudenmaan KD-piirin puheenjohtaja, Suomen kristillisdemokraattinen puolue puoluehallituksen jäsen. Perhe: neljä aikuista lasta, vaimo Satu ja koira Camu. Asuinpaikka: Kerava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s