Tervettä järkeä autoverotukseen

Auto on välttämätön kapistus Uudellamaalla asuville ihmisille. Kauppa, kirjasto, terveyskeskus, koulu, työpaikka. Ne löytyvät vain harvoin oman talon kivijalasta.

Helsingin rajojen ulkopuolella ei ajella metrolla, ratikalla ja bussiliikennekin on harvalukuista. Joihinkin Uudenmaan kuntiin pääsee ja niistä pääsee onneksi junalla, mutta raiteetkin vievät vain määränpäähänsä, ei muualle.

Joko tällä tuli todistettua, miksi Uudenmaan läänissä tarvitaan yksityisautoa.

Ja koska sitä tarvitaan, sen omistamisesta tai hankkimisesta ei pitäisi erikseen rangaista.

Rankaisuahan se nimittäin on, että suomalaisen pitää maksaa verotuksen takia autostaan selkeästi enemmän Suomessa kuin vaikkapa naapurimaa Ruotsissa, Saksasta puhumattakaan.

Autoveron poistamisesta on puhuttu vuosia, mutta yhä vain odotellaan ja kärvistellään, kun EU-tuomioistuimet kurittavat vaikka taas käytettyjen autojen verosyrjinnästä.

Jos autoveroa ei olisi, niin jokainen voisi tuoda autonsa mistä lystää. Tosin tarve tuontiin vähenisi, kun auton voisi ostaa kohtuuhinnalla myös Suomesta.

Verojen poistosta tietysti seuraisi se, että autojen myynti lisääntyisi. Nyt autovihaajat kauhistuvat – autoja lisää…

Turhaa kauhistella. Valtion alv-verotuototkin lisääntyisivät ja rahaa kolisisi sisään tasaiseen tahtiin käytön verotuksesta. Ei valtio loppupeleissä koskaan mitään häviä.

Ihmiset kuitenkin saisivat uusia tai nykyistä uudempia autoja nykyistä halvemmalla.

Tien päälle rullaisi nykyistä uudempaa ja parempikuntoista kalustoa.

Järkeä, ylipäätään tervettä järkeä tarvittaisiin autoverotukseen.

Lillukanvarret ja byrokratian kukkaset pitäisi kaivaa maasta juurineen. Verotusta pitäisi suoraviivaistaa ja yksinkertaistaa. Järjettömän verotuksen laskukaavat joutavat kaatopaikalle.

Alennetaan raa asti veroa sopivalla asteikolla per vuosi ja a vot. Lopulta ollaan tilanteessa, että itse ajopelin hankkiminen ei vie ketään vararikkoon. Autokauppa käy, raha liikkuu ja kansa voi hyvin.

Tietoa kirjoittajasta

Pentti J. Rönkkö

Toimittaja (autot Iltalehti) Kaupunginvaltuutettu (kd), KD-Kerava puheenjohtaja, Uudenmaan KD-piirin puheenjohtaja, Suomen kristillisdemokraattinen puolue puoluehallituksen jäsen. Perhe: neljä aikuista lasta, vaimo Satu ja koira Camu. Asuinpaikka: Kerava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s