Oletko sinä vaientamiskulttuurin uhri? (1/2021)

Cancel-kulttuuri eli vaientamiskulttuuri tarkoittaa sitä, että vääriä mielipiteitä esittänyt kirjaimellisesti vaiennetaan tai murskataan.

Se voi merkitä sitä, että hän ei pääsekään hakemaansa työpaikkaan ulkopuolisen somepainostuksen takia, kuten kävi Aki Ruotsalalle Porin Jazzin tapauksessa.

Se voi tarkoittaa sitä, että jo pelko työpaikan menetyksestä ja  sateenkaariaktivistien inkvisition uhriksi joutumisesta sulkee suun.

Vaientamiskulttuuri ei ole vierasta meidänkään alueellamme Keski-Uudellamaalla ja siksi siitä pitää puhua. Monet työssäkäyvät ihmiset, joiden kanssa olen jutellut, pelkäävät sanoa omaa mielipidettään ääneen lynkkausuhan takia.

Vaientamiskulttuuri sai demokratian onneksi yhdenlaisen takaiskun, kun Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta (YVTLTK) totesi, että Aito avioliitto ry:n heittäminen ulos kasvatusalan Educa 2019 -messuilta oli syrjivää.

Aito avioliitto ry on yhdistys, jonka tavoitteena on sääntöjensä mukaan edistää miehen ja naisen välisen avioliiton merkitystä ja korostaa lapsen oikeutta isään ja äitiin ja tukea tyttöjen kasvua naisiksi, ja poikien kasvua miehiksi.

Messujen järjestäjä opetusalan ammattijärjestö OAJ oli perustellut kieltoa sillä, että Ecucan messukävijät olisivat saattaneet kokea ”heidän perus- ja ihmisoikeuksiinsa kohdistuvaa uhkaa”, jos Aito avioliitto ry olisi paikalla.

YVTLTK  totesi kuitenkin, ”ettei vastaajan [OAJ] selvityksestä ilmene, mitä konkreettista uhkaa yhdistyksen osallistuminen olisi aiheuttanut”.

OAJ vetosi myös siihen, että oli saanut jäsenkunnalta ja osallistujilta laajaa negatiivista palautetta perinteisen avioliiton puolustajien mukana olosta.

Lautakunnan päätös kuitenkin tyrmäsi perusteet. Epämääräinen ”negatiivinen palaute laajalta joukolta” ei ole mikään peruste.

Lautakunnan päätös on merkittävä ja luo uskoa demokratian toimimiseen Suomessa. Somen huutokuoro ei voi ohittaa kaikkia ihmisiä koskevaa aitoa tasavertaisuutta.

Kirkon lähetysjärjestöihin kuuluvan Kansanlähetyksen Uusi Tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela tiivistää hyvin asian ytimen.

Hän toteaa lehden pääkirjoituksessa 20. tammikuuta, että ”ei voi olla niin, että kahden miehen avioliittoa saa puolustaa, mutta jos puolustat miehen ja naisen välistä avioliittoa sinut suljetaan ulos”.

Nummela toteaa, että ensin vaadittiin toisenlaisen avioliiton mahdollisuutta eli samaa sukupuolta olevien avioliittolakia. Ja kun ”avioliittolainsäädäntö saadaan käännettyä oman näkemyksen mukaiseksi, aletaan vaatia, että perinteistä avioliittonäkemystä ei saisi edes pitää esillä tai puolustaa”.

Nummela on asian ytimessä ja lautakunnan päätös on täsmäisku tähän asiaan.

Tällaisen henkisesti väkivaltaisen epätasa-arvoa ruokkivan cancel-kulttuurin pitää loppua.

Cancel-kulttuuri jos mikä jakaa kansakuntaa kahtia.

Eivät tavalliset perinteisesti ajattelevat keravalaiset, tai suomalaiset ylipäätään, ole kansakuntaa kahtia repimässä. He  eivät vaadi toisia muuttamaan mielipiteitään, mutta omaan tahtoonsa taipumista vaativat cancel-ihmiset sitä tekevät.

Tietoa kirjoittajasta

Pentti J. Rönkkö

Toimittaja (autot Iltalehti) Kaupunginvaltuutettu (kd), KD-Kerava puheenjohtaja, Uudenmaan KD-piirin puheenjohtaja, Suomen kristillisdemokraattinen puolue puoluehallituksen jäsen. Perhe: neljä aikuista lasta, vaimo Satu ja koira Camu. Asuinpaikka: Kerava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s