Pitäisikö jo 15-vuotiaan voida muuttaa sukupuoltaan vain siitä ilmoittamalla?

Elämme keskellä sukupolvemme pahinta pandemiaa, mutta hallituksella on varaa pistää työryhmä pohtimaan, että pitäisikö jo 15-vuotiaan lapsen voida muuttaa juridista sukupuoltaan pelkällä ilmoituksella vai pitäisikö edellyttää jotakin ”perusteltua selvitystä”.

Entä pitäisikö myös sukupuolen lääketieteellinen korjaaminen sallia alaikäisille 15-vuotiaille.

Nykyinen ikäraja juridisen sukupuolen vaihtamiseen on 18 vuotta ja ilmoituksen lisäksi tarvitaan myös lääketieteellisiä perusteita.

Näitä asioita sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä alkaa maaliskuussa pyöritellä, kun se alkaa valmistella lakiesitystä uudesta translaista. Neuvoja ovat antamassa sukupuolivähemmistöjen edunvalvojat Seta ja Trasek.

Pakko sanoa, että huh huh! Ei kai kukaan aikuinen ihminen tosissaan ajattele, että murrosikäisen fyysisiä ja psyykkisiä kasvukipuja läpi käyvä nuori, käytännössä lapsi vielä, kykenisi tällaisiin valintoihin. Sukupuolen korjausleikkaukset etenkin ovat loppuelämän valintoja.

Mutta niin vain on puoltajia näille ajatuksille. Iltalehden 26.2.21 julkaistun artikkelin mukaan ”hallituksen vasemmistopuolueissa ja vihreissä järjestöjen vaatimuksiin suhtaudutaan pääosin myönteisesti”. (Iltalehti 26.2.21).

Keskusta haraa vastaan, vaikka keskustanuoret ovat puolestaan vaatineet ikärajan poistamista.

Demareissa on ikärajan alentamisen vastustajia, mutta pääministeri Sanna Marinille kelpaisi Iltalehden mukaan ”kevyt peruste” ja varapuheenjohtaja Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sallisi Iltalehden mukaan jopa sukupuolen korjaamisen ilman lääketieteellistä tutkimusta, ja myös alaikäisille.

Lakimuutoksen tarvetta perustellaan muun muassa sillä, että ”transsukupuolisuus” ja ”muunsukupuolisuus” ovat yleistyneet merkittävästi.

Puhutaankohan nyt taas siitä omasta kokemuksesta? On karmeata ajatella sitä mahdollisuutta, että nuori voi henkisesti todella huonosti ja hänet saadaan vakuuttumaan, että kyse on sukupuoliristiriidasta. Sitten nuori vaihtaa sukupuoltaan ja huomaa kauhukseen, että paha olo ei lähtenytkään mihinkään.

Jopa Transpoliklinikan psykiatrin Teemu Kärnä mietti Helsingin Sanomien haastattelussa (2.8.20) virhearvion mahdollisuuksia.

Kärnä on hyvinkin translain muuttamisen puolella, mutta toteaa silti pelkäävänsä, että ”kun asiakkaiden (etenkin tyttöjen) määrä on näin rajusti kasvanut, taustalla on muitakin syitä kuin rohkaistuminen tai todellinen sukupuoliristiriita.

Kärnän mukaan pahaan oloon voidaan hakea syytä syytä ulkoapäin, vaikka kyse voi olla jostakin muusta. 

Hän myös ihmettelee, miksi jotkut naiset haluavat feminiinisiksi miehiksi. Hän kysyy, että ”miksi ei sitten voisi olla nainen omalla tavallaan, miksi naiseudesta on päästävä eroon”.

Translain muutos ei liity suoraan kunnallisvaaleihin, mutta vaaleja käyvät puolueet liittyvät – kysymys on arvoista. Kannattaa kysyä omalta ehdokkaalta mielipidettä alaikäisten sukupuolen vaihdoksiin. Peukkua niille, jotka ovat kriittisiä.

Pentti J. Rönkkö

Kaupunginvaltuutettu (kd) Kerava

Tietoa kirjoittajasta

Pentti J. Rönkkö

Toimittaja (autot Iltalehti) Kaupunginvaltuutettu (kd), KD-Kerava puheenjohtaja, Uudenmaan KD-piirin puheenjohtaja, Suomen kristillisdemokraattinen puolue puoluehallituksen jäsen. Perhe: neljä aikuista lasta, vaimo Satu ja koira Camu. Asuinpaikka: Kerava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s